tirsdag 9. september 2008

bygninger

Alle religioner har bygninger/steder hvor de religiøse kan møtes og gjøre religiøse ting som for eksempel å bli frelst. Men ikke alle religiøse bygninger/steder er fine. For eksempel Jehovas Vitne sine ”rikets saler” er ikke noe særlig storlott, siden disse salene finnes i vanlige hus. Vi må se på de litt større og eldre religionene for å se noen fantastiske bygninger.

Hinduisme er en gammel religion med gamle templer og hvis du ser bilder av hinduistiske templer så kan du se de ligner på hverandre. De har stor grunnmur med en rekke tykke tårn. De ser ganske solide ut, og fra avstand ser det ut som hele bygningen er hakket ut av en gigantisk stein. Hele tempelet er fylt med dekorative motiver, og det er ikke en centimeter av stein som forblir urørt.
det mest kjente hinduistiske templet heter Angkor Wat og det ble bygd i den Khemerske byen Angkor. Bygningen ble bygget til ære for Vishnu. Selve tempelet tokk nesten 30 år å fullføre, akkurat tidsnokk til å begrave deres viktigste konge, Suryavarman 2.


Buddhister har templer, kloster, stupaer og pagoder, men selv om det er en god del buddhistiske bygninger er ingen av de spesielt berømte. Og det finnes ikke en særegen buddhistisk stilart, og hvis en skulle tegne et buddhistisk tempel så ville en sikkert tegnet et kinesisk inspirert bygning. Grunnen til det er på grunn av at de aller fleste buddhistiske tempel er å finne i kina.
Men et tempel som en bør legge merke til er Shaolin Tempelet, hvor munker blir trent opp til å mestre shaolin kung fu


Jøder går i synagoge, og på samme måte som buddhistiske templer så er det ikke en egen definert synagoge stil. Interiøret i en synagoge er ikke så annerledes fra en kirke. Det er noen benker og et alter.

Kirker er det kristne folk går i. Og designet på de varierer fra hvilke tidsalter det ble bygd i. De mest kjente kirkene kommer fra den gotiske perioden. Eksempler på de er Notre Dame og St. Patrick's Cathedral (denne ble ikke bygd I den gotiske perioden, men det ble bygd I den gotiske stilarten). Det som kjennetegner gotiske kirker er at de er dramatiske.

Muslimer går i moskeer og de kan kjennetegnes med en kuppel på toppen og gjerne en halvmåne helt på toppen. Halvmånen fikk de fra den greske jaktgudinnen Artemis.

1 kommentar:

Annbjørg sa...

Veldig bra! trengte ein oppfriskning i alle dissa bygningane, og det fekk eg jo her!:D